Jak dlouho a jak často nosit miminko v šátku

21.05.2020 15:28

Miminko můžete nosit v šátku již od jeho narození.

Z etnologického hlediska je novorozenec pasivní nošenec. Lidé nejsou jako ptáčci, či jiná zvířátka, která mají mladé v hnízdě, v noře a jejich rodiče chodí lovit. Naše děti potřebují neustále cítit teplo lidské kůže, vnímat přítomnost maminky,   ochránckyně a pečovatelky. Pokud ji nevnímá, jakoby nebyla. Neudrží stálost objektu, sejde z očí, sejde z mysli. Nošením od narození navazujete plynule na kontinuitu zážitků před porodem a po porodu.

Novorozenci mají úchopový reflex, který po krátké době po narození vymizí. Je z dob, kdy jsme byly ještě porostlí srstí, a kdy se miminka nosila na těle maminky tak, že se její srsti držela, jako to můžete vidět v dokumentech o opicích.

fyziologického hlediska je dobré respektovat to, jak má být úvaz správně proveden, aby byl opravdu zdravý. Jak kolébka, tak vertikál. Mají své zásady, které není radno podcenit.

Novorozenci se rodí ,,nedopečení“, jak říká Jiřinka Prekopová. Do 12. měsíců by měli být nošeni na těle rodičů, aby se ,,dopekly“.Současně říká jednu krásnou věc, a to že se miminka rodí pro oční kontakt. Je to jedna z cest komunikace mezi námi lidmi, která podporuje vcítění a vzájemný vztah.  Harvey Karp, zase píše, by měli být miminka v bříšku ještě minimálně 3 měsíce – čtvrtý trimestr. A to je doba, kdy je trápí nejvíce koliky, jsou plačtiví a potřebují klid, teplíčko a kontakt. Papání po malých dávkách častěji – kojení.

Z psychologického hlediska se novorozenec a kojence tři měsíce po porodu cítí součástí těla matky. Zatím nevnímá vlastní hranice tělíčka. Z tohoto důvodu jsou blahodárné masáže miminek, nošení jak v náručí tak v šátku. Miminka bývají spokojenější, pokud jsou pevně zavinuta. Vnímají tak hranice svého tělíčka a tlumí se tak neúčelné pohyby, které je ruší. A tak v tuto dobu je super, když je miminko co nejvíce v těsném sepětí.

V podstatě,  pokud by jste si vzala šátek do porodnice a odtud šla s miminkem v šátku, je to správné. Proč? Protože,miminka jsou k nošení připravená ihned po porodu. Na těle matky kontinuálně zažívají své jistoty z doby před porodem.

  • položíte, li miminko, na bříško, má přirozeně kyčle v úhlu 90 stupňů, nožičky od sebe a ručičky také, jen položit na tělo maminky.
  • zádíčka má kulaťoučká, protože bylo schoulené několik měsíců v bříšku. Teď se může choulit v šátku na bříšku, a esovité zakřivení páteře se mu tak postupně přirozeně vyvine.
  • vertikální úvaz působí jako rehabilitační pomůcka, protože v něm má miminko kyčle ve správném postavení. Tak že není nutné do šátku dávat dvě pleny navíc, jako když leží v kočárku.
  • nošení podporuje tvorbu mléka a instinktivní chování matky (při kontaktu maminky s miminkem se vyplavují hormony mateřství)

Jak často lze miminko nosit?

Z výše uvedených důvodů lze tedy nosit miminko v prvních měsících neomezeně. Možná Vám někdo řekne, vždyť je tam u tebe uvázané, ani hýbat se nemůže.  Ale není to tak moc pravda. Ve vertikálu by měli být volné nožičky, kterými si hýbe, ,,spíše větší miminka“. Novorozeneček u vás spočine a užívá si nic nedělání.

Ale jak se Vy hýbete, mění se také poloha miminka. Jeho rovnovážné ústrojí v oušku na změnu polohy těla reaguje a mění se valový tonus v tělíčku miminka. Tomu se říká pasivní pohyb. Ten v kočárku miminko nezažije.

Další úžasným bonusem šátkování je, že přirozeně plníme potřeby novorozence rytmu, pohybu, nemusí si vytvářet pohyb nekoordinovanými pohyby ručiček a nožiček, ale vnímá pohyb vaší chůze. Těží z tělesného kontaktu mezi vámi. Tlumíme tzv. neúčelné pohyby.

Současně přirozeně, aniž by jste nad tím uvažovali, spontánně, reagujete na každý projev miminka. Pohyb, zavrnění, zakňourání. Okamžitě jej pohladíte tak, jak jste hladila bříško, když jste vnímala pohyby.  Okamžitě reagujeme na jeho projevy života,  a tím dáváme miminku častěji zpětnou vazbu, pocit přijetí a lásky. Tomu se odborně říká synchronizace pozornosti a afektu.

Nosit lze tak často, jak to vy zvládnete, jak máte nošení včleněno do svého životního rytmu a životního stylu.

Do kdy nosit miminka v šátku?

První rok lze nosit neomezeně. Jsou maminky, které vůbec kočárek nepoužívají, jiné kombinují šátek a kočárek, tak jak jim to vyhovuje. Jiný průběh nošení může být u prvorozeného a jiný u druhého, třetího dítka.  Nošení si nastavíte tak, jak Vám bude frekvence a délka vyhovovat.

Miminka se rodí předčasně, fyziologicky nedovyvinutá. Nervová soustava musí dozrát a svalová soustava se zpevnit. Miminka potřebují čas, aby dozrála. Potřebují dozrát a kde jinde, než v náručí rodiče?

Kvalitní šátky na nošení miminek unesou dítko  do tří let věku. A tak můžete nosit, jak dlouho Vám nošení vyhovuje. Je důležité však dbát na to, aby nošení bylo v režii rodiče a ne v režii dítěte. Ten kdo vede je rodič, dítě má následovat. Může se stát, že si batole začne diktovat, kdy chce nositi a kdy ne. Jiná věc je, pokud vnímáte, že ťapalo, je unavené, spinkalo by, tak ho do šátku vložíte. Ale pokud potřebujete, aby bylo miminko v šátku a nebo naopak v kočárku. Mělo by to být tak. Sami si určujete, kdy je nošení praktické, kdy je lepší  použít kočárek.

V zemích třetího světa například nosí děti v šátku schoulené po ramínka, i s ručičkami v šátku, do chvíle, než-li se socializují na tolik, že například by v obchodu neshazovaly z regálu zboží, nebrali by ho do rukou, prostě by se chovaly tak, jak rodiče a  společnost očekávají. Většinou to odpovídá do věku 3 let.

Osobně mám zkušenost, že když byla dcera a nebo syn nemocní, byl jim rok a půl, dva roky, nosila jsem je po doma v šátku, potřebovaly náruč,byly schvácení. Tak  šátek v tuto dobu posloužil. Také posloužil sporadicky na výletech, a nebo cestách do Prahy.  Od roka jsme již vozili v kočárku více, jak šátkovali. Ale to jak si nastavíte nošení, záleží jen a jen na Vás, na Vašem životním stylu a na Vašich potřebách a potřebách dítěte.

Uvažujete o nošení miminka v šátku?

Nahlédněte na kurzy šátkování Praha – Dobříš.

Zde si budete moci také vyzkoušet české šátky ŠaNaMi.

Zpět

 

 

© 2009 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode