Jak obléknout miminko do šátku?

21.05.2020 15:27

Co je dobré vědět?

  •  Důležité je, aby mezi Vámi a miminkem nebylo příliš vrstev oblečení, které působí jako tepelný izolant.
  • Miminko od Vás přijímá teplo vašeho těla a v případě, že má horečku, tak mu naopak ubíráte vy. A srážíte jeho teplotu na teplotu vašeho těla. Předpokladem je nahé tělo na nahé tělíčko miminka.
  • Vaše oblečení by nemělo mít na hrudníku, kde bude ležet miminko knoflíčky, zipy.
  • Miminku bych také nedávala oblečení s přezkami, knoflíky na košilce.
  • Řetízky a visací náušnice nejsou také praktickým doplňkem při nošení miminka v šátku.

 

Nosíme po doma

Vhodné je nosit miminko v šátku již od narození. Čas, kdy je miminko malé, ještě schoulené, přesně tak, jak bylo v děloze. Plné důvěry, za předpokladu, že máte jistotu v tom, že vázání je OK a případný pláč v začátcích nošení vás neznejišťuje a správně ho interpretujete.

 

Maminky často říkají, budu nosit jen po doma. Ale to je velká škoda. Nosit se dá po doma i po venku. Nosíte-li po doma, můžete miminko oblékat tak, jak jste doma zvyklá.

  • Body a dupačky. U dupaček a punčocháčů je dobré si dávat pozor, aby nebyli velké tak akorát. Jak totiž ve vertikálu podsadíte zadeček, dupačky se vytáhnou, a mohu miminko tlačit na prstíčkách u nohy, proto je tam dobrá určitá vůle.
  • Body (lepší než košilka, protože se nevyhrnuje)
  • Pokud máte pocit, že je u Vás chladněji může být mikina, ale raději ji schovejte pod dupačky, aby se nevyhrnovala na zádech miminka a pak ho v šátku netlačila.

 

Zkuste si miminko navázat nahé na nahé tělo, to miminka milují. Vložit pod vestu, překrýt dekou, aby nenastydla z boku, a nebo ze strany.   V šátku by mezi Vámi a miminkem neměla být velká vrstva látky, která by působila jako tepelný izolant, teplota 37 stupňů C od Vás by nepronikala k miminku. Také se minimalizuje požitek tělesného kontaktu miminka s tělem maminky.

 

Nosíme v zimě

Miminko získává teplo od Vás. Proto by mezi vámi nemělo být příliš vrstev látky.

Vrstvit oblečení můžete na sebe společně vestu a bundu. Já například před 13.cti lety dávala na Andulku ještě dětskou deku, tak aby jí zakrývala i zátylek, upevnila jsem ji vestou. Tak že z pod bundy vykukovala hlavička s dekou.

Nechcete nosit miminko v šátku v zimě po venku? Nenechte se mýlit. V zimě máte možnost chránit sebe i miminko před zimou důmyslným oblečením pro nošení dětí.

Pokud není venku náledí, je nošení bezpečné i v zimě. Pokud náledí je, je na zvážení, zda vůbec jít ven s miminkem v šátku.

 

A jak obléknout miminko do šátku?

pamatujeme, že mezi vámi a miminkem nesmí být mnoho vrstev oděvu, protože miminko od vás získává více teplotu ve vertikálním úvazu.

V kolébce je v kontaktu miminko s maminkou pouze bokem, také zabírá na jejím těle více prostoru. A tak má menší možnost přijímat od vás teplíčko. Vy ho zateplujete jen na boku svou teplotou těla. Kolébka na zimu není moc praktická.

Ve vertikální poloze

Zabírá miminko na hrudníku méně prostoru jak v kolébce. Je co nejblíže vašeho těžiště, nezatěžuje záda a krásně se schová pod vaše oblečení.

V současné době koupíte bundy s klínem pro nosící rodiče, která vytvoří prostor pro miminko. Mikiny a svetry přes hlavu, které mají otvor také na hlavičku miminka. A podobné mikiny. Ale pokud máte o číslo větší bundu, než potřebujete, v pohodě si s ní vystačíte.

Já jsem nosila děti pod bundou, moderní vymoženosti před deseti lety nebyly k dispozici a tak jsem měla jednu nosící bundu, která sice nebyla elegantní, ale Andulka i Lukášek se pod ní v pohodě vešli. když jsme šli do města, kde jsem většinou pobývala půlku dne, tak jsem v zimě uvázala do šátku miminko v tomto oblečení:

  • body a mikina
  • dupačky a nebo punčocháče
  • na nožičky ještě ponožky a teplé capáčky – nožičky jsou náchylné na promrznutí, nepřijímají teplo od vás. Jsou často volné, a tak pozor na ně, aby mimiku nebyla na nožky zima.

Další vrstvy, které by miminko dostalo do kočárku a v šátku jsou vaše společné:

  • svetr – miminko je kryté pod vaší vestou a nebo uzpůsobenou mikinou pro nošení s otvorem na hlavičku miminka.
  • pokud je velká zima můžete pod vestou překrýt miminko dětskou dekou.
  • na hlavičku nasadíte čepičku a nebo kukličku, která zakrývá také krček. Je dobré mít jistotu, že miminku netáhne na zátylek.
  • bunda a nebo kombinéza – postačí bunda pro vás. Miminko se pod ní také schová.
  •      Nožičky však musí mí miminko zateplené. Lze dát větším dětem punčocháče a kalhoty.
  • Je dobré pohmatem hlídat zátylek, jestli není miminku na záda zima. Tam ho totiž nehřejete svým tělem, jako na hrudníčku.

Takto oblečení můžete v obchodním domě v pohodě vysvléknout horní vrstvy oděvu, které Vás zateplují společně, aby jste se ve vnitřních prostorách nepotili. Půjdete-li ven, opět je navléknete.

 

Hlavička pod bundou

Když dáváte miminko pod bundu, sledujte, jak má hlavičku. Miminka, jak mají sací reflex, a snaží se přisát na hrudník. Mohla by se tak zabořit do prsou a když zapnete bundu, zafixujete je, nemají možnost se vyprostit. Proto než-li zapnete bundu, dejte hlavičku miminka na stranu, předkloňte se, držte hlavičku v ruce a jemně ji otočte. Je -li ve vertikálním úvazu. Pokud mu hlavička kouká z bundy ven, není to nutné.

 

Nošení v létě

V tomto ročním období je dobré chránit miminko před sluníčkem. Hlavně nožky, pokud je má nahá stehýnka. Přes ně vlála plena zafixovaná za šátek, aby chránila nožky. Hlavičku chráníme před sluníčkem kloboučkem.

 

Potíte se v šátku v létě?

Když jsme se s dětmi hodně potili, dávala jsem v místě hrudníčku mezi nás plenu. Bylo to příjemnější. Nepotili jsme se kůže na kůži. Pocení nebylo tak mokré.

 

Když vybíráte šátek, je dobré se spíše soustředit na léto, protože v létě vás teplý šátek ještě zahřeje. Více se potíte a je vám větší horko, kdežto v zimě si můžete dát v pohodě přes sebe vrstvičku navíc.

 

Které šátky se hodí na léto?

Na léto se hodí šátky tenčí, hladké. Jsou fajn šátky na omak chladivé, jemné a klouzavé, které bývají také méně hřejivé a méně hutné.

 

Vhodný je šátek s příměsí bambusu, který ničí plísně a bakterie. Je savý, prodyšný více jak čistá bavlna. Je vhodný pro alergiky. Hlavně pro novorozence je vhodný z šátků Šanami je to Oříšek, který tyto kvality nabízí. Šátek s příměsí bambusu vyrábějí také ostatní výrobci šátků. Jako například Vatanai.

 

Výce prodyšný je také šátek s příměsí konopí a nebo lnu. Z ŠaNaMi na léto bych Vám určitě doporučila Bílou kávu s příměsí lnu. Ten dává šátku pevnost a prodyšnost. Je tenký, málo látky do ruky a zároveň pevný.

 

Na éto jsou také vhodnější klouzavé šátky, pokud vážeme na nahé nožičky a ručičky, aby šátek jemně klouzal po tělíčku miminka a bylo to pro něho více příjemné. Z Šátků ŠaNaMi Vám mohu v tomto směru doporučit hlavně česanou bavlnu. Nyní mě napadá, světlejší barvy, ne ty, které pohlcují teplo, aby jste se s miminkem nepřehřívali.

Uvažujete o nošení miminka v šátku? Nahlédněte na kurzy šátkování Praha – Dobříš.

Zde si budete moci také vyzkoušet české šátky ŠaNaMi.

Zpět

 

 

© 2009 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode