Rodinné a výchovné poradenství v RC Dobříšek na Dobříši

31.01.2016 21:53

 

Individuální poradenství v RC Dobříšek

Na rok 2015  obdrželo rodinné centrum Dobříšek dotaci od MPSV na projekt ,,Rodičovství s nadhledem" jeho prostřednictvím Vám v příjemných v prostorách s přátelskou atmosférou pomáháme procházet náročnější
životní situace rodiny a řešit náročné výchovné situace jako je například období vzdoru, vstup dítěte do školky, do školy, výchova sourozenců a  sourozenecká žárlivost ale také osobní, manželské a partnerské krize.

Služby Vám nabízíme prostřednictvím přednášek s besedou se zajímavými lektory a odborníky v daném oboru.
Ale také během individuálního rodinného a výchovného poradenství v RC Dobříšek a nebo u Vás doma, a nebo přes on-line  poradnu RC Dobříšek či na katkaen.cz.

Poradenství využili klienti jednorázově a nebo opakovaně, s následnou terapií. A to především v oblasti poradenství v rané péči o miminko. Edukace ohledně potřeb novorozenců, šátkování a laktační poradenství. Při obtížích v začátcích s Vaším miminkem nemusíte být sami. Podpora a sdělení příslušných informací Vám dodá pocit sebejistoty v péči o miminko, klid a napomůže tak také zklidnění malého.  Během konzultací měly možnost maminky zkonzultovat a upravit techniku kojení.  Zbourali jsme pár mýtů o kojení, vysvětlili si, jak to pravdu je na základě fyziologie kojence a matky. Uklidnili jsme plačící miminka, u kojení, při vázání do šátku, a nebo více plačící děti přes den. V současné době, kdy se informace v mnohém liší, jsou z nich maminky zmatené, Vám může konzultace přímo s poradcem pomoci se v problematice vyznat, aniž by na Vás někdo tlačil, můžete se zeptat, povědět, jak vy vnímáte dané informace a ujistit se o své cestě. Nejdůležitější je vnímání a intuice maminky, protože ta je s miminkem v napojení, ona sama cítí nejlépe, co je pro ni a pro její miminko nejlepší. Jen velice často nás rozmanitost protichůdných informací a absence vlastní životní zkušenosti činí nejistými.

Druhou nejčastější skupinou řešených problémů jsou výchovné problémy, a to období vzdoru, práce s agresivitou, podpora důslednosti rodičů ve výchově a řešení sourozeneckých konfliktů, žárlivosti a jejich minimalizace.  Volba výchovného přístupu v souladu s potřebami dítěte a podpora rodiče při zvládání vzdoru a udržení hranic ve výchově. Ano je Ano a Ne je NE. Vzhledem k tomu, že konzultací využívají rodiče v podstatě s běžným výchovnými obtížemi, které vesměs řešíme všichni, stačí většinou jedna konzultace výchovného poradenství, kdy jsou rodiče posíleni i informacemi o daném vývojovém období dítěte, o jeho potřebách, a popřípadě hledáme důvody nežádoucího chování a jak mu předcházet.
Samotné sdílení těžkostí při výchově je ulevující a k dítěti pak přistupujeme s větší trpělivostí a s nadhledem nad jeho nežádoucím chováním. Součástí konzultace je vnímání rodinného systému jako celku a hovoříme o řádu rodinných vztahů, jak udělat pořádek, aby bylo doma všem dobře. V případě prvků patologie je doporučeno konkrétní odborné pracoviště.

Další skupinou problémů jsou konflikty v manželství, a nebo dospělých rodičů se svými rodiči. Tato problematika úzce souvisí také s výchovnými obtížemi, protože děti reagují na ztrátu jistoty rodinného hnízda, čili na nedořešené konflikty rodičů, neklidem, a nebo agresivitou vůči jednomu z rodičů, poruchami koncentrace
ve škole a zhoršením prospěchu. Součástí poradenství je vyladění komunikace na úrovni emocí a potřeb, vnímání potřeb a emocí všech aktérů a hlavně podpora klienta, sdílení, informovanost a hledání možných příčin problému také v rodinném systému, kdy se některé situace dějí v každé následující generace podobně. Nenaplněné potřeby ve vztahu, které jsou nejčastějšími příčinami pocitů osamocení, nepochopení či nerespektování se navzájem. Na poradenských konstelacích máte možnost vnímat situaci v nadhledu, jak se
cítí muž, žena, děti či další členové rodiny. Mluvíme o tom, co kdo potřebuje a jak se nejlépe domluvit.

Následující, méně častými obtížemi jsou obtížené rodinné situace jako nemoc v rodině, rozvod, manželská
krize, úmrtí v rodině, duševní onemocnění. Časté hádky v rodině, chování partnera, partnerky, které může negativně ovlivnit děti. Zde nejčastěji jsou doporučována specializovaná pracoviště jako je OSPOD, doporučení na právníka, psychologa, psychiatra.  

Kauzistika

  Jezdím také za maminkami domů na laktační poradenství. Nízká cena konzultace zásluhou projektu umožňuje mamince opakovanou konzultaci, kdy v některých případech je tato možnost na místě. Zejména pokud má maminka nedostatek mléka, miminko se při kojení zlobí, a nebo usíná, vyladíme techniku sání, přiložení k prsu a v následujících dnes se objeví problém, kdy miminko nevypije dostatek mléka.  Maminka je postavena před nutností dokrmovat. Zde je opět dobrá podpora a doprovázení maminky. Situace pro maminku v šestinedělí bývá náročná jak psychicky, tak fyzicky. Bojí se, že přestane kojit, vyřešení problému vyžaduje trpělivost a pocit jistoty, že se věc posunuje k dobrému. U maminky jsem byla doma, na první konzultaci jsme vyladily sání, polohu miminka u prsa, ale za tři dny paní volala, že miminko nepřibírá. Nemá mlíčko, malá u prsa usíná. Nejistota a strach jsou emoce, které jsou v tuto chvíli celkem intenzivní, a opora ,  průběžná edukace a ujištění maminky  pomáhá  při řešení problému, protože právě stres může být příčinou slabého spouštěcího reflexu oxytocinem. A tomu je dobré zamezit. Bylo by dobře, kdyby měly maminky povědomí o této službě na Dobříši a
v okolí, protože také pouhá telefonická konzultace  edukace a podpora může kojení zachránit.


 

Zpět

 

 

© 2009 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode