Prevence potíží při kojení ploché a vpáčené bradavky

21.05.2020 15:13

Ploché a vpáčené bradavky při kojení – problémům s kojením lze předejít včasnou prevencí

Na volném prsu na úvodním obrázku vidíte, jak by měla bradavka vypadat. Jak má být vytažená, aby ji miminko mohlo po přisátí stimulovat a aby mohlo  efektivně sát.

Včasnou kontrolou můžete předejít   případným potížím v začátcích kojení

Zjistíte – li, že čekáte miminko, je dobré si automaticky ověřit, jak na tom s bradavkami jste. Mě doktorka v těhotenství řekla, že mám vpáčené bradavky, ale žádné řešení mi nenabídla. Naštěstí to nakonec problém nebyl. Tenkrát jsem si neuvědomila, jak by mohly vpáčené bradavky působit na možnost kojení a nepídila jsem se po informacích. Informaci jsem velice rychle vypustila z hlavy, ale vy buďte uvědomělejší a bradavky si zkontrolujte, aby jste měli s miminkem pohodový start. S nápravou se začíná  v 6. měsíci těhotenství. Pokud se Vám nechce chodit k lékaři, a nebo volat laktační poradkyni, udělejte si malý test bradavek sama.

Pokud zjistíte, že máte vpáčené bradavky, je dobré se poradit s gynekologem, po případě s plastickým chirurgem s laktační poradkyní.

Ploché bradavky

Nevyčnívají dostatečně z dvorce, aby je mohlo miminko po přisátí stimulovat. Jsou ploché, v jedné rovině s okolím. Při stimulaci  bradavky povytahováním prsty, chladem a nebo    odsávačkou, je snadno  vytáhnete, prodloužíte, ale ony se rychle vrátí do původního stavu.

Když nevyčnívají dostatečně, miminko bradavku nenahmatá jazýčkem. Přiložíte malého k prsu, ono hledá, přisaje se k dvorci a vzápětí se pustí. Což se opakuje. Začíná se zlobit, pláče. Můžete situaci vnímat, že  miminko prso odmítá. Pravdou je, že prso moc a moc chce, ale nejde to, co by jít mělo. A to je chyba, něco se nedaří.  Něco chybí. Chybí bradavka. Po chvilce přisátí se pouští a pak to zkoušíte znova.  Zlobí se, protože věci nejdou tak, jak by podle instinktivní výbavy k sání jít měly být nastavené.  Pokud miminku prso vnucujete i přes to, že mu nejde se přisát, získá vztek, bojkot kojení. Dobré je včas zahájit nápravu.

Kdy je přiložení efektivní…

 

V případě, kdy je vše, jak má být, se miminko přisaje ke dvorci a jazýčkem začne zespoda stimulovat bradavku a spouští se tak tak tvorba mlíčka v mléčné žláze. Zároveň bradavka dosahuje na horní patro miminka, kde spouští sací reflex novorozence. To jsou přesně sehrané a naplánované pohyby jazyka a úst, tak jak to naplánovala příroda. Tuto dokonalost lze pokazit dudlíky, lahvičkou a kloboučky. Proto se nedoporučují.

Jak si s plochými bradavkami poradit?

Kupte si stříkačku 20ml. Odřízněte část s konusem, a píst nasaďte ze strany odříznutí. A máte pomůcku, která vytvoří podtlak a bradavku vytáhne. Ploché bradavky mají   výhodu že když je povytáhnete těsně před kojením, chviličku zůstanou delší a miminko se může přisát. Jak vytvoří podtlak, tak bradavku udrží v žádané poloze.

Vpáčené bradavky

jsou ty, které se zatáhnou, pokavaď zatlačíme na prsní dvorec cca 2,5 cm od bradavky jako na obrázku níže. Na rozdíl od plochých bradavek se okamžitě zatáhnou. Při kojení má vpáčená bradavka ten efekt, že když se miminko snaží přisát k prsu, bradavka zaleze, zatáhne se v okamžiku, kdy se miminko na dvorec přisaje a vytvoří podtlak. Během snahy manuálního odstříkání se,  se bradavka začne schovávat a nejde uchopit a nebo velice špatně.

Příčinou vpáčené i ploché bradavky, je vrozené zkrácení vaziva bradavky. Vazivo ji vtahuje v různé míře zpět do dvorce. Podstatou léčby je pak postupné prodlužování vaziva jeho vytahováním manuálně a nebo pod tlakem.  Dlouhodobým působením tahu lze bradavku naformovat do žádoucí délky. Kojením prvního dítěte se většinou problém vyřeší a u druhého již není.

3 stupně vpáčení bradavky

  1. stupeň:

Při zatlačení na dvorec sama vystoupí a při uvolnění tlaku zůstává chvilku venku a pak se opět zanoří do prsu. Sama se vysune při masírování okolí dvorce nebo při stimulaci chladem, dá se jednoduše vytáhnout  odsávačkou a nebo během kojení či pomocí manuálního odsávání rukou. S tímto stupněm vpáčení bradavky nejsou problémy s kojením neřešitelné.

  1. stupeň:

Zde, když se bradavka uchopí, povytáhne se až po silnějším tlaku, jakmile přestaneme vyvíjet tah, bradavka se zanořuje  rychle klesá zpět do dvorce a tak přisátí miminka znemožní.

  1. stupeň:

bradavka nereaguje.  Je velmi těžké až nemožné bradavku vytáhnou. –  řeší se chirurgicky, léčba je drahá, není na pojišťiovnu, ale výsledek spíše jistý. Spočívá v uvolnění zkráceného vazu podél mlékovodů, a nebo přerušením mlékovodů , nebude li žena již kojit. Tento stupeň vpáčení bradavky může až znemožnit přisátí novorozence a kojení.

 

Není nad prevenci

Jako prevenci komplikací v důsledku plochých bradavek udávají odborníci poporodní bonding – samo přisátí.  Tím  jak se snaží miminko doplazit k prsu, svou aktivitou stimuluje bradavky, ručičkama, pusinkou a ty se vzpřímí. To však lze u drobnějších forem vpáčených bradavek, a nebo u plochých.  Tam kde bradavky nelze stimulovat rukou není samo přisátí efektivní.  Důležité je si uvědomit, že kojení ovlivňuje mnohem více faktorů, nežli samotný stav bradavky jak ze strany maminky, tak miminka ale i personálu špitálu.

  1. Slabý sací reflex, miminko je malé, slabé.
  2. Má malou pusinku, maminka velká nalitá a tvrdá prsa, která je dobré před přiložením miminka odsát.
  3. Jindy jsou prsa měkká, jako by miminku kůže na nich ujížděla, nemá se k čemu přisát, pak je dobré prso podržet, aby bylo pevné.
  4. stres a nervozita maminky ve chvíli, kdy se kojení nedaří, máte strach, jste nejistá, nervózní a miminko tím pádem také
  5. V případě potíží během kojení je potřeba opora rodiny, a vytrvat. Někdy bývá rozkojení delší a těžší.
  6. Jak se naučíte v porodnici techniku kojení
  7. Jaké jste dostali informace o průběhu kojení
  8. Používáte kloboučky, lahvičku, dudlík

Samotný fakt, že se miminko nedokáže přisát, je velký stres pro maminku. Vtírají se obavy, že miminko nenakrmíte, přijdete o mléko. To to je situace celkově nepříznivá pro kojení, protože stresem se blokuje hormon oxytocin, který spouští vypuzování mléka z mlékovodů, kde se průběžně během přisátí miminka mléko tvoří.

Konzervativní léčba  trvá dlouho, tak že je dobré začít již na začátku gravidity, aby byly prsy připraveny ke kojení.

Masáž: Hoffmanova technika – cvičení, které pomáhá uvolnit zkrácené a ztuhlé vazy. Palec a ukazováček jsou proti sobě, Palec položíte

Kojíme s kloboučky

Jsou situace, kdy přicházíte z porodnice s kloboučky, protože to prostě jinak nešlo a tak se můžete rozhodnout, že se jich zbavíte. To jak se daří, záleží na vůli maminky, byla jsem u maminek, které nakonec prohlásili, že kloboučky jsou dobré a jsou rády, že vůbec kojí. Většinou mají maminky pocit, že přenaučováním miminko trápí, a nebo nemají sílu v tomto směru něco měnit. A jsou miminka, která byla měsíc dva kojená přes klobouček a pak přešli na prso. V jiných případech zase postupně ztráceli mléko. Vše záleží na schopnosti  dítěte se učit a zachovat si sací reflex s pohyby, které jsou sehrané, jak jsem psala na začátku a na tom, jak se mlíčko u maminky vytváří, protože přeci jen kojení přes kloboučky není tak efektivní jako kojení bez nich.

Když se rozhodnete přejít na prso z kloboučku je dobré mít u sebe stříkačku a předem odstříkané mlíčko.

Každé miminko je jiné

Jsou miminka, kterým přechod nedělá potíže, ale jsou i děti, které působí zmateně. Neví, co mají s prsem dělat, jak se u něho chovat a snaží se jej vcucnout jako klobouček. Neotvírá pusinku dokořán. Jiné souhru sacích pohybů zapomněli musíme jim tuto dovednost pomoci obnovit.

Stimulace kolem úst a bradičky – orofaciální stimulace

Je způsob, jak naučit miminko otevírat pusinku dokořán. Nejen před přiložením je dobré stimulovat receptory kolem pusinky, a na bradičce jemným hlazením prsty a nebo prsem, říká se tomu orofaciální stimulace a mimiko začne otvírat pusinku ze široka do kořán. Ve chvíli kdy je pusinka otevřená, jemně ho přitisknete na prso.

Miminko je při přiložení proti prsu v pozici pusinkou tak, že bradavka směřuje pod jeho horní ret, na horní patro. Pusa je otevřená dokořán a při přisávání vnímáte takové to přicucnutí, s maminkami říkáme, a teď se zakousnul. Přeci jen pokud máte nejistotu, tak je dobré si pozvat laktační poradkyni, k vyladění techniky kojení.

Obnovit správné sací pohyby lze tak, že když je miminko zmatené, před přiložením na prso  mu podáte cca 10 ml. mléka stříkačkou po prstě. Cítíte, jak hladí váš malíček jazýčkem ze spodu. Když se zastaví – pauza v bradě, vstříknete trochu mlíčka, ne tolik, aby byl tok mléka rychlejší jak z prsu. Na to je super stříkačka 10 ml.  Když miminko stimuluje malíček, vysuňte stříkačku z koutku úst, protože jak vytvoří podtlak, může ji klidně vysát. A to již není ten stav, jako na prsu. Byla jsem u maminky, která dokrmovala stříkačkou po prostě tak, že ji dala miminku do úst a ono mlíčko vysálo jako z kloboučku. Pak nebylo divu, že nevědělo, jak se k prsu přisát. Ale naučilo se to.

Kojte často, dle potřeby miminka

Je dobré kojit často, aby nešlo miminko na prso hladové, po třech hodinách, kdy bude mrzuté, dychtivé a vy nervózní se nedokáže přisát, když to primárně nejde snadno. Je lepší zkoušet přikládat během dne, kdy jste v klidu, miminko spokojené, není zrovna hladové. Nejprve můžete miminko nechat sát přes klobouček, nejde-li to jinak, a tím se  povytáhne bradavka, po chvíli kojení, kdy se miminko trochu nasytí a je více spolupracující, můžete zkoušet přikládat bez kloboučku. Tady vnímáte, zda je miminko na prsu zmatené, někdy je bradavka ještě v takovém stavu, že se malý nepřisaje. Před přisátím je dobré ji povytáhnout.  Jindy jde klobouček úplně vyřadit, dokrmovat odstříkaným mlékem po prstě a formovat bradavky a zkoušet miminko nechat přisát bez kloboučku. Kojit v kontaktu kůže na kůži.

Formování bradavek

nad bradavku, ukazováček pod bradavku, zatlačíte jemně proti hrudníku a prsty táhnete směrem od bradavky. Palec nahoru, ukazováček dolů. Masáž se opakuje min. 5X denně.

Rolování bradavky mezi palcem a ukazováčkem s pozvolným povytahováním. Můžete si ji masírovat olejíčkem a pomalu povytahovat. Když povytáhnete, půjde -li to, tak postupným masírováním je můžete zformovat.

Formovače bradavek – principem terapie je trvalé, pozvolné vytahování zkrácených vazů a mlékovodu způsobením podtlaku na bradavku. Tím se bradavka stále drží vytažená a vaz natažený, ten se tak trénuje a prodlužuje.  Formovače bradavek by jste měla nosit tak 8 hodin denně. V nižších formách stupně stačí povytáhnout těsně před kojením – Niplette. Lze užívat od 5 – 6. měsíce těhotenství po dohodě s lékařkou.

Otvory na bradavky v podprsence

Vystřihnete na podprsence otvory, aby byly bradavky volné, i tak jim mžete pomoci, aby se lépe zkrácený vaz natáhla a ony se  zformovaly.

Odsávačka

Podtlak vytvořený odsávačkou vytahuje bradavku a natahuje tak její zkrácený vaz. Pokud je bradavka plochá, a  těsně před přiložením miminka, pokud ji takto vytáhnete, vyřešíte problém s potížemi při přisávání.  Podtlak vyvolá také odsávačka, některý maminkám pomůže, když před kojením odsají z prsu mléko a bradavka vystoupí.

Při používání formovačů bradavek je nutné sledovat kůži kolem bradavky. Vpáčené bradavky  se musí léčit již před porodem. Vpáčení třetího stupně řeší plastická chirurgie s ohledem na možnost kojení v mateřství a lze i zjistit také informace u gynekologa.

Velice efektivní a pohodlná, ale také dost drahá je pomůcka na formování bradavek Niplette od Aventu. 

Je to klobouček ve tvaru bradavky, který je hadičkou propojen se stříkačkou. Při nasazení na bradavku a vytvořením podtlaku se bradavka pomalu vytáhne.  Kulička v hadičce zabrání ztrátě podtlaku, tak můžete mít Niplette schované v podprsence. Na laktačním poradenství jsem tuto pomůcku použila a efekt byl okamžitý. Bradavka se musela povytáhnout těsně před kojením, protože během chvíle se zase zatáhla. Ale pravidelným každodenním užíváním  může být bradavka změněna trvale během měsíce až tří. Nesmí se však užívat poslední měsíc těhotenství a v případě, že máte bradavky vpáčené a potřebují každodenní péči v tomto směru, je to vhodná pomůcka, která se schová do podprsenky a můžete ji komfortně nosit častěji přes den.

Formovače bradavek

 

které koupíte v lékárně.  Lze je nosit od 6. týdne těhotenství 2 – 3 hodiny denně. Mechanismus účinku je stejný jako u Niplette, ale formovač je jiný, je větší.

2017-02-16 (4)

Kloboučky

Pokud  se k Vám dostaly kloboučky, lze si všimnout, že po krátké době sání miminka z kloboučku bradavka také vystoupí, zde je dobré zkusit přisátí bez kloboučku a případně kombinovat.

Problém vpáčených a plochých bradavek se dá za včas  řešit, pokud řešíte podobné potíže s kojením, neváhejte mě kontaktovat

Zpět

 

 

© 2009 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode