Proč miminko u prsa usíná?

21.05.2020 15:08

Proč miminko u prsa usíná? 
  • jeden z důvodů je novorozenecká žloutenka, která miminka činí spavými
  • malá, slabá miminka, která nemají silný sací reflex a kojení je zatím hodně vyčerpává, usínají
  • slabý tok mléka v případě, že kojíte s dlouhými pauzami a krátce (á 3 – 4 hodiny, špatná technika kojení, období růstového spurtu. Důsledkem je snížená laktace oproti potřebě miminka a to protože musí více zabrat, aby vytáhlo tolik,kolik potřebuje, tak usíná. Jako by sálo z polouzavřeného kohoutku. Kapičky mlíčka vytvářené během kojení jsou menší.
  • pokud  miminko začne ubírat na váze, tak může ztratit sílu a být spavější, pak se také přidává tzv. hladová stolice, která je častá, tmavě hnědá, někdy brčálově zelená s příměsí hlenu.
Spavá miminka je dobré na kojení budit.

Určitě cca každé dvě hodiny od začátku kojení by mělo být další kojení. Ale vysledujete-li, že má miminko přes den jednu pauzičku tak 3 hodinky, kdy spí opravdu tvrdě, je to jeho čas odpočinku. Tak ho lze zachovat. Zde vnímáte potřebu spánku a nutnost papání. Spavé miminko se na kojení většinou samo neprobudí. Určitě dát cca. 8 – 10 kojení za den (z toho 2 v noci).

Také pokud začne miminko ubírat na váze, tak může ztratit sílu a být spavější. Vážit miminko není nutné před a po každém kojení, pokud potřebujete vážit, pro vaši kontrolu, tak stačí jednou denně. Například ráno hned po probuzení buďto s plenkou, anebo bez. Vždy ve stejný čas a stejně oblečené.  Tak si můžete kontrolovat, zda přibírá, či ne.

Délka a doba kojení

Budit miminko trhá srdce, ale na druhou stranu je nutné si uvědomit, že pokud ho budit nebudete a necháte jej spinkat 3, 4 hodiny a víc, začne ubírat na váze a bude o to více unavené. Kojení samo o sobě miminko unavuje, je to fuška. Mělo by trvat zhruba 30 minut až 45, ale i déle, pokud je správná technika přiložení, nevadí delší kojení. A kojit asi tak 10 X za den. Z toho dvě kojení v noci.

Pokud je miminko spavé, usíná u kojení, je dobré:
  • během kojení střídat prsa,
  • střídat také polohy u prsa,
  • současně podporujte tok mléka nahříváním, kruhovými masáži prsou před kojením ve směru hodinových ručiček a stlačováním během sání.
  • během kojení miminko budit buďto stlačováním prsu, anebo polohou na odříhnutí. Pokud se ani tak neprobere, je dobré rozbalit plenku, jako na přebalení. To novorozenečky často probere.
  • kojte častěji. Pokud bude miminko papat častěji, co to jde ohledně buzení, tak na jedno kojení bude moci vypít méně mlíčka, a tolik se neunaví.
  • v nemocnici Vám asi také radili různé šťouchání, šimrání pod bradičkou, za ouškem, lechtat na chodidle. S těmito metodami však opatrně. Aby jste miminku neudělali z kojení nepříjemný zážitek.
  • pokud máte pocit, že se miminko moc nenapilo, tak odstříkávejte a dokrmujte stříkačkou po prstě.
  • vhodné je také podávat dokrm tenkou novorozeneckou hadičkou do koutku úst miminka přiloženého na prso, to vyžaduje více zručnosti, ale pomůžete miminku vypít více mlíčka, než-li pouze přiložením k prsu.

Jak se miminko probere, většinou okamžitě pláče, že má hlad. Ale na prsu vydrží opět 5 či 10 minut. Je dobré krmit po menších dávkách a častěji, pokud to je jen možné. Když miminko nezvládne vysát, tolik mléka, kolik potřebuje, a má stále hlad, brzy u prsa usíná, lze ho dokrmit stříkačkou po prstě odstříkaným mlékem. Také se dá miminku pomoci tak, že při kojení vložíte do koutku úst tenkou novorozeneckou cévku, která je napojená na stříkačku s odstříkaným mlíčkem a miminku přidáváme k sání z prsu odstříkané mléko stříkačkou ve chvílích, kdy je pauza v bradě.

Zpět

 

 

© 2009 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode