Proč nestrašit děti čertem, strašidly a jinými strachy?

03.01.2017 07:39

Čert a mikuláš se blíží... 

Čas nezadržitelně letí, a tak jako minulý rok, také tento rok, již za chvíli zaklepe na dveře Mikuláš a za ním rozverný čert.     Pro mnohé děti období očekávání plného strachu, pro jiné dobrodružství, legrace. Každé dítě se ke svému strachu z čerta  postaví jinak.  Víte Vy, jak je na tom Vaše dítko? Jak vnímá čerta a jak Mikuláše Váš syn, či dcera, když jim stojí tváří v tvář?

Děti potřebují cítit vaší ochranu

Děti potřebují zažívat ve vztahu s rodiči pocit jistoty a bezpečí, pocit, že, když už si ten čert přijde, máma s tátou mě nedají.  Nedají mě, ani když zlobím, protože i tak mě mají rádi.  To je rodičovská láska bez podmínek v praxi, kterou si můžeme uvědomit v tento čas, čas setkání s nadpřirozenými postavami pohádek, zhmotnělými pestrými a živými převleky. A to, že dostane holka, či kluk uhlí a brambory, protože opravdu zlobili, je už věcí čerta, který má vedle sebe anděly a Mikuláše, jež jsou primárně dobří a dítko by čertu nevydali.  Pojďme se zamyslet nad myšlenkou, ať zlobí dítko jakkoliv, zda by nebylo ohleduplnější a reálnější slibovat raději brambory a uhlí a opravdu mu je nadělit,  nežli horoucí peklo.  To se beztak nesplní a jednou Vám děti řeknou, stejně zase vyhrožuješ, protože již vědí, že tento slib a hrozba se ještě nikdy nesplnili. Ale brambory a uhlí, ty měl, měla již dvakrát, ta je již na čase ubrat plyn alespoň před čertem.

Tak čertiky využijeme výchovně...

A to jsme u výchovy. Jak krásně se dá využít příchod čertů jako usměrnění dítka. Super trest, který funguje. Ale zamysleme se, proč děti tak rychle poslechnou při představě pobytu v čertově přepravním pytli, když mu tím hrozíme. To platí hlavně pro malé děti, pro předškoláky, kteří žijí ve svém magickém světě představ. A představa, že Vás odnese čert...Za touto hrozbou se může skrývat jedna velká otázka dítěte k rodičům ..,, a když si pro mě přijde, ty mě opravdu vydáš?   Ale i větší děti mohou mít strach z čertů, z masek ohavných obličejů. Kolikrát se sami dospělí leknou takového převleku. A děti na tom jsou úplně stejně. Naše dcera když jí byly dva roky, na lampionovém průvodu od rodinného centra, kde měli také čerty a opravdu ošklivé čerty, dělala, že to není. Prostě si zakryla očička. O pár let později jsem na téže akci viděla, jak maminka přímo dusí ve vlastním strachu syna v konfrontaci s děsivou maskou čerta, které musel slíbit, že už bude hodný. Na klukovi byl strach očividný. Samo sebou slíbil, že bude hodný. Ale proč bude hodný?  Protože se bude bát.  Strach mu nedovolí se ozvat, strachy raději spolyká emoce a poslušně se dá do latě, i když má právě pocit, že to není fér, i když má velký vztek, se kterým se musí prát sám, lítost, pocit samoty a pocity, které nemá možnost ventilovat.   A když selže? Co když poruší svůj slib?  A zase tu je strach. Osobně jsem viděla děti, které byly tváří v tvář čertovi strachy bez sebe. V těchto situacích, kéž by byl duchapřítomný alespoň Mikuláš a andělé a čerta schovali za sebe, aby se dítko nemuselo tak bát. 

Ale vnímejte emoce svého dítěte

Součástí každé situace, kterou prožíváme, vyvolá emoce. Emoce pozitivní a negativní, které si můžeme uvědomovat, ale také nemusíme. Jsou hluboko v nás. Nevidíme je, nemluvíme o nich, ale ovlivňují nás. Proto v tento předvánoční čas je dobré vnímat, jaké situace připravujeme našim dětem.  Cítí se v nich dobře? Není to na ně moc? Chodí a bojí se čertů již týden před soudným dnem 5.12?  To jak budeme emoce našich dětí vnímat, a zacházet s nimi tady a teď, ovlivní naši i jejich životní spokojenost. Když se emoce budeme snažit potlačovat ve jménu strachu, budou nás drásat uvnitř, a občas vybuchnou, jako přetlakovaný papiňák.  

Pravda, důvěra a postavit dítě přečinu tváří v tvář je lepší řešení

Rodiče jsou velcí ne svou silou, ale svými zkušenostmi, přeci jen jsou na světě o něco déle a umí předvídat následky svého jednání. Pojeďte tento rok přemýšlet nad tím, jak dalece efektivní je začlenit do repertoáru trestů ve výchově přítomnost čerta a pekla v jeho zádech. Víte jak na logické tresty? Tresty, které svou podstatou jsou důsledkem přečinu dítěte a nejsou vyjádřením bezmoci a vzteku dospělého tváří v tvář nežádoucího chování dítěte. Jako například, když se loudá s úkoly, nestihne večerníček, když nedodržel dohodu, jsou předem dané sankce, házíš s hračkami, tak ti ji seberu, abys je nerozbil. Jsou i odměny, odměna v podobě televize sušenky, bonbónu, které mohou motivovat. 

Přístí měsíc vyjde článeček, jak na logické tresty, tresty tužící charakter a schopnost postavi se tváří v tvář přečinu.

Zaujal Vás, článek? Sdílejte jej prosím, děkuji Katka N. 

Zpět

© 2009 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode