Jak si vybrat šátek na nošení dětí

21.05.2020 15:24

Chcete si koupit šátek na nošení miminka, a jste zaskočeni množstvím šátků, které jsou na trhu dostupné? Sama se v tomto snažím najít systém, abych mohla maminkám pomoci se vyznat v dostupné nabídce šátků . Základním požadavkem na šátek na nošení miminka je to, aby bylo nošení zdravé, aby byl šátek pevnou oporou tělíčka miminka.

A to v podstatě všechny pevné šátky nabízejí. Jak je látka prezentovaná jako šátek na nošení miminka, měla by splňovat následující požadavky, kterými garantuje výrobce, že látka opravdu odpovídá standardům nošení dětí v šátku:

  1. Vertikálně a vodorovně je látka v tahu pevná, pruží minimálně právě proto, aby dokázala pěkně udržet miminko proti tělu toho, kdo nosí a chránila páteř proti vlivu gravitace.
  2. Diagonálně, příčně, však látka pruží. A to proto aby při dotahování rovnoměrně obepínala tělíčko miminka.
  3. Látky na nošení dětí vydrží velké zatížení, výrobci jej také testují a tím udávají nosnost šátku, zda unese bez obtíží těžší děti a nezačne se trhat. Šátky unesou až 40 Kg, v těchto testech. 
  4. Technikou tkaní a příměsemi je pak dána pohmatová kvalita šátku, která může mít vliv na techniku provedení úvazu v závislosti na vašem stylu vázání. Současně dává mamince, ale i miminku určitý komfort nošení. A ty, co dávají vysoký komfort nošení, patří většinou mezi dražší šátky. Tak že máte šátky jemné, hladké, málo či více látky do ruky, to závisí na jejich hutnosti, způsobu tkaní a gramáži. Jsou šátky poddajné, méně poddajné, hrubší, a nebo naopak tak až moc tenké a jemné. Viděla jsem také pletený šátek s velkými oky, ale to si myslím, že je již na úkor techniky a kvality vázání.
Šátky můžeme dělit podle výrobce,

před deseti lety bylo toto dělení opravdu jednoduché, pár výrobců na trhu a dnes? Dnes se vyznat v množství značek snad již ani nejde, a pokud ano, nejlépe Vám pomohou prodejci mnoha různých šátků a nosítek. Každá ze značek nabízí šátky různých kvalit dle vazby, síly látky a příměsí.  Před třinácti lety byly na trhu české šátky ŠaNaMi, německé šátky Storchenwiege a Didimos, a Vatanai. Všechny se prodávají  do dnes. V současnosti je nepřeberná nabídka mnoha různých značek a výrobců. Jaká značka a zda má někdo zkušenosti s konkrétním druhem šátku se můžete také dozvědět ve skupinách o nošení dětí v šátku na Facebooku a nebo konkrétně od šátkových poradců a výrobců. Garancí kvality látky je však je hlavně doba, kterou výrobce vydržel na trhu. Už to, vypovídá o kvalitě šátku.

Současně jsem si všimla a je to logické z hlediska marketingu,  pestrosti nabídky, jak do ceny, tak do kvality, že vzory šátků od jednotlivých výrobců jsou od nejlevnějších, které  nabízí také nejnižší komfort nošení. Jsou sice pevné, a odpovídají standardům látky určené pro nošení miminka v šátku, ale již nenabízí takový komfort, jako šátky dražší technikou tkaní a s příměsemi.

Maminky se často ptají, zda cena šátku ovlivňuje kvalitu látky vlastně tím myslí, zda splňují  standart pro nošení. Základní standart a kvalitu pro nošení miminka by měly zajistit všechny šátky  určené k tomuto účelu.

Ale jsou látky, které jsou tkány tak, že dávají ještě něco navíc. Jsou jemné, poddajné, dávají při vázání pocit luxusu a pevnosti, jemnosti a přitom jsou krásnější a krásnější. Současně však splňují kritéria zdravého šátku pro vázání novorozence a kojence. Dobře drží miminko v kolébce a ve vertikálu tím usnadňují dotahování, protože se miminko méně v šátku hroutí. Je to tím, jak je šátek tkaný. Storchenwiege Bio, je takový šátek. Výrobce udává, že je tkán tzv. dvojnou vazbou. Avšak je šátek méně prodyšný. Ona každá mince má dvě strany. U ŠaNAMi je v současné době nová kolekce šátků z roku 2017, které dávají také pevnosti ale za cenu větší gramáže, hutnosti látky, než vzory tenčí, které sice splňují normy, ale spíše Vám dávají pocit vláčnosti, poddajnosti a lehkosti, než-li pevnosti, hutnosti a menší prodyšnosti.

Jiný vzor šátku je zase hladký, jemný, klouzavý, poddajný, dobře se s ním dotahuje, protože klouže po zádech, ale nedává pocit pevnosti i když pevný je, musí být vertikálně a vodorovně. Více si musíte s látkou při dotahování a polohování vyhrát, dotahovat, utahovat, aby jste vertikální úvaz vyladili. Jsou to většinou velmi tenké látky bez příměsi. Ale zase, někomu mohou vyhovovat, právě pro jeho techniku dotahování, kterou má každý maličko jinou, jinak s látkou zachází a miminko se také při vázání chová různě. Tak že miminka, která spočinou u maminky na hrudi, se krásně naváží poddajnou tenkou látkou. Nehroutí se. Ale miminka živější, která padají do stran, odtahují se, se snadněji dotáhnou v šátku dávajícím pevnost. Takových šátků je na trhu většina.

Vybírat dle ceny?

Za šátek jsme často schopní a ochotní dát tak zhruba kolem 2000 Kč, pokud přistupujeme k nošení prakticky a pragmaticky. Je to částka, která odpovídá tomu, že nošení je součástí péče o dítě a mnoho rodičů má k šátku také zakoupený kočárek, který bývá sám o sobě hodně drahý. Občas je prostě kočárek praktičtější.

Šátky v této cenové kategorii odpovídají standardům nošení, jsou pevné a nosné. Současně se o ně nemusíte přehnaně bát, aby se nezašpinily, nezničily. Šátek je parťák, prostředek k usnadnění péče o miminko. Také lze koupit dva šátky, kdyby se miminko prokakalo a nebo často ublinkávalo, aby jste měli možnost šátek použít opravdu kdykoliv, když potřebujete. Ale to již závisí na tom, jak pojímáte nošení konkrétně vy.

Levnější šátky nedávají komfort nošení navíc. Tak například šátky ŠaNaMi. Když si koupíte standartní, první řadu, odnosíte v něm v pohodě. Ale bez pocitu komfortu. Měla jsem zkušenost, že v tomto šátku z druhé ruky, již maminka nenapolohovala miminko do kolébky. Vedle maminky s šátkem pevnějším, která navázala bez větších potíží. Ale když si vyzkoušíte šátky exklusiv line, od ŠaNaMi, jste v jiné světě. Šátky jsou pevné, v pohodě odnosíte více dětí, aniž by látka ztratila své nosné schopnosti, nepovolují se, jsou jemné,  neztrácejí barvu, jsou příjemné na tělo. Žakárové šátky například nabízí pocit luxusu a pevnosti. Česaná bavlna pocit lehkosti a hebkosti. Dobře  se s ním váže, neodstávají okraje. Šátek s příměsí lnu je tenký, málo látky do ruky a přitom dává kýžený pocit pevnosti avšak za cenu menší prkennosti. Není tak poddajný. Je příjemný a pro toho kdo nosí, je na těle jak ulitý. Tak to jsou pro představu rozdíly v jednotlivých vzorech šátku od jedné značky. Je zřejmé, že pokud si chcete koupit šátek, který Vám padne, je fajn si ho nejprve vyzkoušet. Ale naučit se dá vázat s jakým koliv šátkem. Když vyladíte techniku vázání. Uvědomit si, na co si dát pozor, kde je třeba více dotánout, jakou zvolit strategii dotahování.

Co by tedy měl výrobce uvádět u svého výrobku?

Aby jste získali představu, jakou kvalitou disponuje šátek, který si chcete koupit?

  1. Gramáž
  2. Technika tkaní
  3. Materiál a příměsi
  4. Certifikát jakosti
Co lze očekávat od šátku vy?
  • Aby byl pevnou oporou tělíčka a nošení bylo zdravé, praktické a jednoduché?
  • Aby byl příjemný na dotek jak pro miminko, tak pro vás?
  • Aby byl krásný, ladil do vašeho vkusu, co se týče šatníku?
  • Aby byl praktický, nezdolný parťák v péči o miminko?
 
Nejběžnější příměsi v šátku

Bavlna – je hebká, je pevná v tahu a odolná proti oděrkám. Další důležitou vlastností bavlny pro nošení je, že nehřeje a proto jsou šátky vhodné na léto, kdy naopak na dotek ochladí a dobře saje. V podstatě většina šátků je z bavlny, je to základní materiál a jednotlivé šátky se liší právě technikou tkaní a gramáží.

Egyptská česaná bavlna – má delší vlákno, jak česaná bavlna a tak jsou nitky, z nichž je šátek tkán jemnější, ohebnější, flexibilnější a pevnější a to dává také vlastnosti šátku, který je pevný, hebký, dobře prodyšný, měkký a dává látce pevnost a hebkost, je označována za nejkvalitnější bavlnu na světě.

Len – dává šátku pevnost, je pevný a odolný, dává látce pevnost o 20 až 30% více, jak bavlna. Ale je dražší. , dobře odvádí teplo a vlhkost, je vhodný tedy na léto. Vlákna lnu se snadno lámou, proto se musí žehlit. Po vyprání je opravdu více zmuchlný, než čistá bavlna.  Svou jemnost získává po delším nošení a častějším praní.

Bambus – je antibakteriální a antimykotický 4x více jak bavlna, je opravdu prodyšný a je tedy vhodný pro alergiky, děti s atopyckým exémem a na léto. Po vyprání, když se pověsí na ramínko, tak se vlákna pěkně vyrovnají a nemusí se žehlit. Látce dává jemnost a podajnost při zachování pevnosti.

Konopí – je antibakteriální a antimykotický 8x více jak bavlna, je ekologický, zprvu bývá tužšší, méně poddajný, což se zpraví praním, vlákna jsou lámavější, tak že musíte žehlit, pozor na trvalé sklady. Jednou jsem šátek se lnem, na který to tedy platí také, dala sušit na kolíčky a na šátku se mi vytvořili vytahané hrbolky, jak byl přikolíčkován, musela jsem ho znova vyprat.

Hedvábí – je lehké, tažné, lesklé a prodyšné, současně má schopnost izolovat, v zimě hřeje, v létě chladí.

Způsob tkaní

 

Krepová vazba

Z francouzštiny tupírovaný, je dle Wikipedie látka s vlnitým, zrnitým a matným povrchem. Snadno se řasí, tak že bude poddajný a dobře se s ním bude dotahovat. Nemačká se. Což je praktické na péči o šátek.

Dvojité tkaní

Šátky jsou tkány z dvojitého vlákna v obou směrech (osnově i útku), nesráží se, jsou stálobarevné. Na rubu a líci mají obráceně barevné vzory.

Žakárové šátky

Mohou se vytvářet plastické vzory v nadměrné velikosti. Tkaniny se používaly původně na slavnostní oděvy, není divu, dávají vysoký komfort nošení jsou hebké, jemné a nosné.

Gramáž

Gramáž látky udává hmotnost textilu přepočtenou na 1 metr čtverečný.

Šátky do 200g/m2

Jsou to tenké šátky, které se při větší tíze miminka zařezávají do ramen. Cca kolem 8. kilogramů. Jsou tedy vhodné pro novorozence s tím, že počítáte s koupí jiného šátku po nějaké době nošení.

Šátky nad 200g/m2

Kolem 220g/m2 jsou šátky nosné po celé nosící období, pří větší tíze miminka se nezařezávají do ramenou a současně dokáží být málo teplé, chladivé, vhodné na léto a to i šátky z čisté bavlny bez příměsi.

Šátky kolem 280g/m2 jsou silné šátky

To znamená hodně látky do ruky dle techniky tkaní a nebo hutnější látka, více teplá, méně prodyšná. Nosné po celé nosící období.

Vyšší gramáž, znamená odolnější látku, která není tenká. Švy při šití drží pevně. Menší gramáž, znamená tenčí látku, přes níž může být i vidět. Nezapošitá se na krajích třepí. U šátku bude znamenat nižší gramáž méně látky do ruky, bude se s ní dobře manipulovat. Ale pokud bude gramáž nízká, u tenčích šátků, může se šátek při vyšší hmotnosti miminka zařezávat do ramen (Cca. pod 190 g na m2). Naopak hodně velká gramáž znamená hutnou látku – silné šátky, to jsou třeba Storchenwiege, německé šátky. Bohužel Jsou pevné, avšak hodně silné. Na léto se pak z jejich řady hodí z řady Bio.  Vlákna těsně jeden vedle druhého. Získáte tedy větší pevnost při vázání, více látky do ruky.

Barvení šátku

Tím, že se vlákna nebarví se dosáhne toho, že je šátek hebčí, jemnější, pružnější a na omak je plnější. Proto výrobci používají k probarvení vzoru nebarvená vlákna.

Zpět

 

 

© 2009 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode