Vertikální úvaz kříž s kapsou uvnitř

21.05.2020 15:29

Výběr vhodného úvazu pro miminka od narození v souladu s fyziologií novorozence

  Rozhodli jste se nosit miminko v šátku, nosítko je vyloučeno, a tak se možná ptáte, který úvaz je pro naše miminko nejvhodnější? Na internetu a v brožurkách výrobců šátků je uvedeno více druhů úvazu, jak vertikálních, kdy u vás miminko ,,sedí“ a nebo kolébek, kdy je miminko v klubíčku.  Z praxe šátkování a jak si tak jednotlivé úvazy zkouším, abych měla také přehled, jsou do začátku nošení miminka v šátku dva úvazy. Vertikální úvaz kříž s kapsou uvnitř a pak kolébky v dvojitém kříži.

Jsou maminky a miminka, kterým více sedne kolébka, jiným vertikální úvaz. V tomto směru vždy dbám přání v citu rodičů, pro který úvaz jsou naladěni. Pokud neví a neznají žádný, o šátkování si nečetli, zatím, tak ukáži oba a vysvětlím výhody a nevýhody obou úvazů s tím, jaké jsou kontraindikace a při jakých obtížích miminka je který úvaz vhodnější zvolit. Rodiče sami pak vnímají, který úvaz jim sedne lépe.

 

Vertikální úvaz kříž s kapsou uvnitř

Prvním vhodným úvazem pro miminka je vertikální úvaz kříž s kapsou uvnitř. K možnému výběru vertikálního úvazu přichází do úvahy také kříž s kapsou vně, který je však pro techniku vázání složitější, miminko se v něm hůře dotahuje a docela špatně se do něho vkládá.

Vertikální úvaz v dvojitém kříži

Další alternativou je vertikální úvaz v dvojitém kříži. Já ho vnímám jak nosítko. Miminko vložíte a vyndáte, aniž by jste úvaz rozvazovali. Ale ale není tak pevný. Chybí tu horizontální pruh, kapsa, která miminko v šátku pěkně upne, aby se od vás neodtáhlo. Od začátku, co se v Čechách nosí, tak se doporučoval až od tří měsíců, osobně bych používala  ještě později od 6. a výše.

Maminky mají občas problém, že se miminku nelíbí, že mají v šátku upevněné ručičky, což je v kříži s kapsou opravdu důsledné. U větších dětí je možné pak zvolit vertikál v dvojitém kříži, když je miminko fakt navztekané a ručičky potřebuje mít venku. Ale uvědomme si, že pevným zavinováním a nošením vlastně tlumíme neúčelné pohyby miminka, které ho zneklidňují.

 

Nejvhodnějším vertikálním úvazem je

Kříž s kapsou uvnitř

Odpůrci nošení dětí v šátku Vás nejčastěji budou odrazovat slovy ,,zkřivíš mu páteř“ . Logicky si mnozí domyslí, že gravitací se bude páteř v šátku hroutit. Jak samotnou gravitací, tak pod tíhou hlavičky. Avšak toto je při zdravé technice vázání ošetřené.

|Zdravé vázání  vertikálního úvazu kříž s kapsou uvnitř:

  • Zde je miminko podsazené, ,,sedí“ v kapsičce, kterou vytvoříte spodní třetinou šíře látky.
  • Zadeček má tedy níže, jak kolínka, podíváte-li se do zrcadla, má nožičky a zadeček ve tvaru M, anebo jako žabičku.
  • Záda jsou tedy zakulacená, což se docílí právě podsazením zadečku a správnou abdukční pozicí nožiček
  • Zároveň se páteř nevychyluje do stran, nebortí se, jak si můžete zkontrolovat v zrcadle
  • Hlava svou tíhou nenaléhá na páteř, ale na Váš hrudník, proto by pod ní také nemělo mít miminko ručičky, ani pod sebou.
  • Kulatá páteř, u dospělého je patologie, u miminka fyziologický jev, protože zatím nemá vytvořené esovité zakřivení páteře, to se vytvoří až po té, co se vypracuje svalový korzet zad a hrudníku.
  • Úvaz musí být hodně utažen, aby se miminko od Vás neodlepilo, když se předkloníte. Je důležité si uvědomit, že šátek supluje svalový korzet miminka, drží páteř, aby neklesala proti vašemu tělu.
  • V tomto úvazu musí být miminko zachumláno po krček do doby, než začne sám sedět bez opory, tehdy už není nutné, aby šátek suploval práci svalového korzetu

 

Kdy vertikální úvaz léčí

  • Vertikální úvaz je rehabilitační pomůckou, protože udrží kyčle v žádané luxační pozici a miminko nemusí mít hromadu plen mezi nožičkami, může si užívat kontaktu tělo na tělo a zároveň splňovat kritéria lékaře – ortopeda
  • Novorozenecký reflux, časté ublinkávání, ve vertikální poloze, v poloze na odříhnutí ublinkávání předcházíte, ublinkne-li miminko nezadusí se, protože není v leže. Ublinkává-li při vázání, dáme mu před vložením do šátku po jídle trochu času. A pro jistotu máme na rameni plenu.
  • Vertikální úvaz je léčebný také při bolestech bříška, nahé tělíčko na nahé tělíčko a miminko má bříško v teplíčku. Peristalitika vašich střev masíruje jeho střívka. Pokud nechcete hned vázat, tak si lehnout na záda a miminko si položit na hrudník, přikrýt se a udělá to tu samou službu.

Obtíže s přisáním. Ve vertikální poloze je miminko od přírody zvyklé pít, reflexi nespí, jsou připraveny a když dáte miminko do šátku v této poloze, okamžitě začne hledat. Cítí mlíčko a spojí se zkušenost kojení na hrudníku u maminky. Ale zrada, nedostane prso, je u maminky v šátku. Pláče. Lze s ním chvíli chodit a ukonejšit miminko. Jsou taková, která jsou urputnější a temperamentní, a nebo vážete doma a chůze po malém bytě nestačí, tak můžete zkusit sesunout miminko do polohy, kdy by mohlo chytit prso a pít.

Kojení v šátku

Ale tady pozor. Vzhledem k tom, jaké požadavky jsou kladeny na vertikální úvaz, aby byl opravdu zdravě proveden, tak kojení ve vertikálu je nesplňuje. Musíte miminko v šátku nechat volněji, zároveň hlavička, tím, že je u prsa naléhá na páteř. Více o tom v článku Kojení a šátkování.

Na žabičku nožky a nebo ven

Ono je to v podstatě jedno. Která varianta je Vám příjemnější a lépe se vám váže. Osobně učím maminky pouze nožičky ven. Na žabičku mohou mít nožičky miminka krátce, tak že během šestinedělí musíte beztak začít vázat s nožičkami ven.

Pokud jsou nožičky venku, máte jistotu, že pokud je úvaz volnější, miminko svou vahou naléhá na stěny šátku zadečkem. Nožky má volné, jak také doporučuje česká lékařská komora. Ale když vážete na žabičku, nožičky v šátku, tak si nejsem jistá, jestli při nedotažení se nevyvíjí tlak na nohy.

 Plenku za krk ano či ne

Další vychytávkou, která někoho mže zmást je plenka, či žínka vkládaná za krček miminka. Pokud je úvaz správně proveden,  přirozeně hlavička novorozence svou vahou naléhá na váš hrudník. Hlavičku pak fixujeme postranním pruhem. Zde není nutné vkládat nic navíc. V děloze také miminko nemělo podhlavník.

Pokud je však miminko akčnější, převázání postranním pruhem mu vadí, jsou taková miminka. Tak při nošení po doma můžete tuto variantu zkusit. Tím, že uděláte jakou si opěrku, aby miminku hlavička nezapadala do zadu, aniž by jste jej přitlačila pruhem látky ke svému tělu.

 

Zpět

 

 

© 2009 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode