Vychytávky z praxe kojení, když máte příliš malá a nebo velká prsa

21.05.2020 15:09

Pohodlí hlavně pro maminku

Lze zkoušet různé polohy, aby se miminko mohlo dobře přisát. Při čemž je důležité, aby se Vám hlavně dobře sedělo. Vaše pohodlí je moc důležité. Ovlivňuje klid, pohodu a vůbec postoj ke kojení. Kojení by měla být příjemná chvilka klidu pro oba, čas vzájemného napojení a blízkosti.  Když kojíte 30 minut minimálně a jste shrbená, to není příjemné. Pak bolí záda a z kojení se stává spíše nepříjemná povinnost, než příjemná chvilka odpočinku.

Stres blokuje  hormon oxytocin

Nepohoda a stres mohou mít v konečném důsledku negativní vliv na spouštění laktace. Stres blokuje spouštění hormonu oxytocinu, který uvolňuje mlékovody.  Po porodu je maminka tímto hormonem přímo zaplavená. Každý tělesný kontakt, blízkost s miminkem spustí produkci tohoto zázračného hormonu lásky, který má přehlušit rozum, aby veškeré obavy šly stranou.

Je důležité, nebát se manipulovat s miminkem.

Po narození dětí jsem ctila jedinné pravidlo v manipulaci s miminkem. Hlavně držet hlavičku. A pak už jsem děti brala jak to přišlo. S láskou a s citem, v napojení jeden na druhého. Pokud moc přemýšlíte, je manipulace s miminkem obtížnější. Pokud to jde, nechte se vést city.Udržujte oční kontakt, vnímejte tělíčko miminka, tulte ho, hlaďte a obavy a strachy zkuste zahánět vědomě pryč. Jste maminka a kdo je pro vaše dítě víc? Nikdo. Snad jen tatínek, ale ten nenakojí.

Trénujte mezi kojením

,,Nestadartní velkost prsou“ není překážkou v kojení, spíše občas vyžaduje více kreativity při přikládání miminka k prsu.  Je dobré zkoušet správné a příjemné polohy  pro oba hlavně ve chvílích, kdy nekojíte, miminko je napapané, klidně by se přisálo, ale není dychtivé a nespěchá. Máte větší prostor a klid propracovat techniku  přiložení a kojení. Lépe si tak miminko napolohujete. Jste si jistější a nesnažíte se novorozence přisát co nejrychleji. Což je často na úkor techniky kojení. Tak že správné přisátí se dá trénovat s miminkem mezi jídly. Koneckonců,pokud se sem tam přiloží mezi jídly, je to dobré pro podporu laktace, pokud cítíte potíže v tomto směru.

Příprava místečka

Můžete si připravit kojící polštář, zkusit si, jak vysoko potřebujete mít miminko u prsu, v jaké poloze a místečko na kojení si připravit. Některé kojící polštáře jsou nízké, často je podkládáme s maminkami na konzultacích ještě polštářem. Tady, v přípravě, se právě vyplatí kreativita a experimentování. A to lze právě mezi kojením.

Přiložení miminka

  •  Pohodlně se usadíte, vezmete miminko a položíte si jej k prsu. Tak aby:
  • bradavka mířila přímo proti hornímu rtíku, na horní patro miminka
  • Vnímáte tedy jen bradavku prsa a pusinku miminka
  • s prsem by jste neměla hýbat a přizpůsobovat ho pozici miminka, necháte prso volně
  • naopak, miminko si naštelujete tak, aby pusinka byla proti bradavce (prevence ragád, trhlin na prsu)

 

Velká prsa

Velká prsa lze uchopit do ruky a jistit jejich pozici při přikládání. Do pozice, kdy bradavka míří přímo na horní patro dítěte. Čili pod horní rtík. Miminko otevře pusinku dokořán, a vy ho jemně přitisknete k prsu. A ono se přisaje ke dvorci.

Podle velikosti, tvaru a tomu, kam míří bradavky lze odhadnout, která poloha kojení Vám sedí nejvíce. Je dobré si polohy vyzkoušet a uvidíte. Nebojte, že Vám sedí v šestinedělí poloha v leže. Šestinedělí je přechodná doba a časem, až získáte cvik v manipulaci s miminkem, zkušenosti, sama si najdete způsob, jak kojit i v jiných pozicích.Když má maminka velká prsa, často neví, jak miminko přiložit. Musí držet prso i miminko. S většími prsy, plochými, se lépe kojí v poloze na fotbalistu, nebo v leže.

Malá prsa

Malá prsa většinou nedělají maminkám obtíže. Sice se říká, že budete mít málo mléka, ale to je pověra, která nedbá fyziologie kojení. Prsa nejsou nádržka, ve které se nahromadí mlíčko a miminko ho pak vycucne. Ono se během kojení průběžně vytváří a kapičku po kapičce stéká do mlékovodů, odkud ho mimiko pod tlakem vytáhne.  Dobře se k malým prsům miminko přikládá v poloze na Madonu či tanečníka. Také poloha v leže je super.

Tvrdá, nalitá prsa

Často jsou ale prsa tak nalitá, že se miminko na dvorec nedokáže přisát. Má malou pusinku a ne  a ne se přichytit. Pak se zlobí.  Pomůže  mléko částečně odstát, tak, aby bylo prso poddajnější, a dalo se stlačit jako vysoký hamburger, který nemůžete ukousnout. Stlačíte prso tak, aby ho mohlo miminko pěkně obejmout pusinkou a přisát se. Druhou rukou přiložíte miminko. Chvíli je dobré prso držet, než miminko mlíčko odsaje a pak se stane prso poddajnější. Jsou-li prsa větší, nejsou tak nalitá a kůže na nich je volnější, vzhledem k tomu, že se novorozenec přisává na dvorec, je dobré prso přidržet, aby byl dvorec pevný a ,,neutíkal“.

Zpět

 

 

© 2009 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode